vrijdag 24 mei 2013

Lentinus edodes of Shiitake hulp bij kankertherapie


Studies laten zien dat lentinan uit  Lentinus edodes in een vorm die na inname goed wordt opgenomen, gunstige effecten heeft in combinatie met gangbare therapieën tegen kanker. Deze beta-glucanen verbeteren de kwaliteit van leven bij patiënten met chemotherapie en dragen bij aan de overlevingstijd. Een beknopte beschrijving van deze studies:

Yoshino S, Watanabe S, Imano M, et al. Hepatogastroenterology. 2010 Jan-Feb;57(97):172-7.
Patiënten: 26 Patiënten met niet te opereren of terugkerende maagkanker.
Behandeling: Oraal opneembaar lentinan.
Resultaten: De gemiddelde overlevingstijd was 17,1 maanden (6,9-25,9 maanden). Zes patiënten (23%) waren nog in leven na 3 jaar follow-up. Een duidelijk verband was te zien tussen de scores van kwaliteit van leven, gemeten na 12 weken, en de overlevingstijd.
Conclusie: Oraal lentinan werd goed verdragen. De kwaliteit van leven na 12 weken blijkt een indicatie te geven over de effectiviteit van Lentinan en over de prognose voor overleving. [5]

Yagi M, et al. Gan To Kagaku Ryoho. 2010 Mar;37(3):457-62.
Patiënten: 72 Patiënten met een vergevorderd stadium van niet te opereren of terugkerende kanker van de maag, pancreas, dikke darm of andere vormen van kanker van het spijsverteringskanaal.
Behandeling: Alle patiënten werden behandeld met orale chemotherapie. Daarvan werden 41 patiënten eveneens behandeld met immuuntherapie (INF-alpha). Alle patiënten kregen aanvullend een oraal opneembaar lentinanpreparaat (15 mg per dag) gedurende 12 weken.
Resultaten: Er traden weinig bijwerkingen op van de antikankerbehandeling, zoals vermindering van bloedcellen of andere veel voorkomende bijwerkingen. De gemiddelde overlevingstijd was 9,5 maanden bij de patiënten met maagkanker en 18,4 maanden bij darmkanker. Er werden geen schadelijke bijwerkingen van Lentinan waargenomen.
Conclusie: Het gebruikte lentinanpreparaat verbeterde de verdraagbaarheid van de chemo- en immuuntherapie, zodat deze langer kon worden voortgezet. Dit kan hebben bijgedragen aan de verlenging van de overlevingduur van deze patiënten met vergevorderde stadia van kankers aan het maag-darmkanaal. [6]

Hazama S, et al. Anticancer Res. 2009 Jul;29(7):2611-7. 
Patiënten: 80 Patiënten met dikke darmkanker in een gevorderd stadium.
Behandeling: Alle patiënten kregen een oraal opneembare vorm van Lentinan gedurende 12 weken. Daarvan werden 64 patiënten ook behandeld met chemotherapie.
Resultaten: Bij 48 patiënten werd de kwaliteit van leven (QOL) gemeten. Patiënten met lage QOL-scores voor de lentinanbehandeling (23 patiënten) rapporteerden een significante verbetering van de QOL-scores na de behandeling met Lentinan. Binding van Lentinan aan immuuncellen (perifere monocyten) bleek belangrijk te zijn voor het effect. Bij een sterkere binding werd een grotere verbetering van de kwaliteit van leven waargenomen.
Conclusie: Het orale lentinansupplement was veilig en effectief voor zowel het verminderen van de bijwerkingen van de chemotherapie als voor verbetering van de kwaliteit van leven. De mate van binding van immuuncellen aan lentinan bleek te kunnen dienen als een voorspellende factor voor het succes van behandeling met lentinan. [7].

Isoda N, et al. Hepatogastroenterology. 2009 Mar-Apr;56(90):437-41.
Patiënten: 36 Patiënten met niet te opereren en/of terugkerende leverkanker.
Behandeling: Suppletie met oraal Lentinan.
Resultaten: De gemiddelde overlevingstijd was 13,6 maanden. De overlevingsduur was geassocieerd met de duur van suppletie met lentinan en was langer in patiënten die 47 weken lentinan innamen dan bij patiënten die 12 weken lentinan gebruikten. De overlevingstijd was significant langer (16,3 maanden) bij patiënten met de hoogste binding van immuuncellen aan Lentinan.
Conclusie: Oraal opneembaar lentinan ondersteunt de overlevingstijd van patiënten met leverkanker. Daarbij is een lange-termijn gebruik efficiënter dan een kortdurend gebruik. [8]

Shimizu K, et al. Hepatogastroenterology. 2009 Jan-Feb;56(89):240-4.
Patiënten: 25 Patiënten met gevorderde pancreaskanker (niet operabele en terugkerende kankers).
Behandeling: Oraal lentinan.
Resultaten: 3,4% van de patiënten kregen milde diarree. De gemiddelde overlevingstijd was 12,1 maanden. Vijf patiënten waren nog steeds in leven na drie jaar follow-up. Patiënten, waarbij de kwaliteit van leven (QOL) het meest verbeterde, vertoonden een langere overlevingstijd.
Conclusie: Oraal lentinan wordt goed verdragen en kan op een veilige manier de overlevingstijd en de QOL doen toenemen. [9]

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen