donderdag 30 mei 2013

Tomaat en soja tegen prostaatkanker

Bij onderzoek met muizen met een genetische predispositie voor prostaatkanker kwam aan het licht dat de combinatie van tomaat en soja de ontwikkeling van prostaatkanker sterk onderdrukt. Deze muizen krijgen gegarandeerd prostaatkanker met een normaal dieet, maar wanneer ze tomatenpoeder en sojakiemen in hun voer krijgen, dan vertoont slechts 45 % van de muizen symptomen van prostaatkanker.
Tomaat en sojakiemen werken blijkbaar goed samen, want muizen die alleen tomaat resp. soja krijgen, ontwikkelen vaker kanker (61 % resp. 66 %).

Vertaald naar mensen betekent dit dat een 55-jarige erbij gebaat is om 3 à 4 porties tomaten per week te eten, en 1 à 2 porties soja per dag (dat is wat een gemiddelde Aziaat eet). Je eet beter hele tomaten en hele sojaproducten dan supplementen te nemen met enkel lycopeen of isoflavonen, menen onderzoekers van de universiteit Illinois, omdat 'whole foods' een vollediger arsenaal aan kankerbestrijdende stoffen bevatten. Het viel hen op dat sojakiemen een ander profiel van isoflavonen bevatten dan sojabonen: arm aan genisteïne en rijk aan daïdzeïne en glyciteïne. Terwijl sojaboon rijk is aan genisteïne, het meest onderzochte isoflavon.

Referenties:
Zuniga K, Clinton SK et al. The interactions of dietary tomato powder and soy germ on prostate carcinogenesis in the TRAMP model. Cancer Prevention Research. 2013; DOI: 10.1158/1940-6207.CAPR-12-0443

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen