donderdag 6 juni 2013

Gave huid met colloïdaal haver

Al in 1945 wordt havermout verwerkt in huidverzorgingsproducten. Door havermout heel fijn te malen, te koken en te filteren, bekom je een papje dat op de huid aangebracht kan worden. Een haverbad bereid je door 10 ml colloïdaal haver onder een lopende kraan aan een bad toe te voegen, en 15 - 20 minuten te laten trekken. Zeep is niet meer nodig omwille van saponinen (zeepachtige stoffen) in haver. Aan haver worden ook vochtinbrengende eigenschappen toegeschreven, wat belangrijk is om de integriteit van de huidbarrière te beschermen.

Colloïdaal haver is rijk aan B-vitaminen, vitamine E, mineralen en antioxidanten, en verder bevat het bioactieve stoffen (o.a. avenanthramides) die ontstekingen en virussen remmen.

In een studie werd molluscum contagiosum succesvol behandeld met zinkoxide en colloïdaal haver. Colloïdaal havermout wordt vaak gebruikt om jeuk, dermatitis, psoriasis, uv-schade en andere vormen van huidirritaties te behandelen. Klinische studies op dit terrein ontbreken echter.

Referenties:
Nader Pazyar, Reza Yaghoobi et al. Oatmeal in dermatology: A brief review. Indian J Dermatol Venereol Leprol [serial online] 2012 [cited 2013 Jan 30];78:142-5

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen