vrijdag 23 augustus 2013

Kruidnagel tegen kanker?


Eugenol is de belangrijkste component van de etherische olie van uit kruidnagel (Eugenia caryophyllata), die in iets mindere concentratie ook voorkomt in andere kruiden zoals basilicum, laurier en kaneel. Eugenol is een vluchtige fenolische molecule en heeft diverse biologische activiteiten: antioxidans (zeer effectief tegen peroxidatie van vetzuren), antiseptisch, antibacterieel en pijnstillend (denk aan het traditionele gebruik bij tandpijn).
Een recente studie onderzocht het potentieel van de combinatie van eugenol met chemotherapie (gemcitabine). Eugenol bleek dosisafhankelijk een selectieve cytotoxiciteit te vertonen voor kankercellen, maar minder voor gezonde cellen. Dit duidt op een uitstekend veiligheidsprofiel. De combinatie met gemcitabine remde groei en stimuleerde apoptose bij lagere concentraties dan individueel, wat wijst op een synergetisch effect. De combinatie zorgt voor een hoger effect en dus een lagere dosering van gemcitabine, zodat de bijwerkingen ervan ook verminderen.
De resultaten suggereren dat de antikankeractiviteit van eugenol berust op ontstekingsremmende en anti-apoptotische effecten in afwijkende cellen. Nu nog een studie die onderzoekt of eugenol het alleen kan, of in combinatie met andere natuurlijke chemotherapeutica, zoals curcumine en isothiocyanaten?

https://sites.google.com/site/kruidwis/planten-van-a-tot-z/eugenia-cariophilla-kruidnagel
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/28949-kruidnagel-het-kippetongspecerij.html

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen