vrijdag 23 augustus 2013

Look zonder look in prehistorie al gegeten.

De prehistorische Europeaan gebruikte al kruiden om het eten smakelijker te maken. Dat blijkt uit onderzoek naar oude kookpotten, die sporen van de plant look-zonder-look bevatten. Het onderzoek verschijnt in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.

Look-zonder-look
Look-zonder-look smaakt naar knoflook, maar is geen familie van de lookfamilie, waar bijvoorbeeld ui, knoflook en bieslook toe behoren. Het groeit veel in Europa, waar het in het algemeen te koud is voor andere smaakmakende specerijen. Dat zou één van de redenen kunnen zijn dat de prehistorische mens dit kruid gebruikte.
De onderzoekers, onder andere afkomstig van de universiteit van York in Groot-Brittannië, onderzochten kookpotten uit de Baltische staten van ongeveer 7000 jaar oud. Binnenin deze potten vonden ze afzettingen van zaden, die sterk leken op het zaad van look-zonder-look.
Aangezien deze plant weinig voedingswaarde heeft én de pot ook sporen van vis- en vleesresten bevatte, concluderen de onderzoekers dat de look-zonder-look als specerij gebruikt werd en niet als hoofdbestanddeel van de maaltijd.

Oosterse specerijen
Het is niet voor het eerst dat prehistorische mensen kruiden blijken te gebruiken. Maar eerdere ontdekkingen werden gedaan in China en India, waar specerijen van nature groeien.
Ook is de ontdekking van zaden van de plant bijzonder. In potten vergaan deze resten namelijk snel - in tegenstelling tot de hardere specerijen zoals peper of kaneel. Dat met de afzettingen oude zaadresten herkend worden, kan ervoor zorgen dat de toekomst meer kruidengebruik onthult.

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/39010-look-zonder-look.html

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen