donderdag 22 augustus 2013

Nigella sativa bij reuma

Zwarte komijn / Nigella sativa: ook een remedie tegen reuma?

Zwarte komijn kan de symptomen van reuma verbeteren bij vrouwelijke patiënten die een reguliere behandeling volgen. Het aantal gezwollen gewrichten neemt af en de patiënten hebben minder last van pijn en stramme gewrichten in de ochtend. Afhankelijk van de gebruikte criteria ondervond 30 tot 42 % van de patiënten een zichtbare verbetering van de ziekteactiviteit en de invaliditeit van de ziekte.
Bijkomend zien de artsen die het onderzoek hebben gevoerd, een toename van hemoglobine en afname van witte bloedcellen. In deze studie hadden alle patiënten (inclusief de placebogroep) toegang tot methotrexaat en diclophenac, die meest gebruikte medicatie bij reuma. Zwarte komijn gaf geen ongewenste bijwerkingen.

Zwarte komijn (Nigella sativa) wordt vandaag nog steeds geciteerd als een 'mirakelkruid' dat vooral in moslimlanden populair is. Ook de eeuwenoude Ajurveda is met dit kruid vertrouwd. Modern klinisch onderzoek bevestigt de veelzijdige eigenschappen van zwarte komijn. Het belangrijkste bioactieve ingrediënt van zwarte komijn is thymoquinon, waarvan o.a. een ontstekingsremmende activiteit is aangetoond.

Referenties:
Gheita TA, Kenawy SA. Effectiveness of Nigella sativa oil in the management of rheumatoid arthritis patients: a placebo controlled study. Phytother Res. 2012 Aug;26(8):1246-8

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen