zaterdag 20 december 2014

Kersensap tegen slapeloosheid?

Onderzoekers aan de universiteit van Louisiana lieten zeven volwassenen die kampten met slapeloosheid 0,4 liter kersensap per dag drinken gedurende twee weken. De twee volgende weken namen ze geen sap op maar wel een placebodrankje. Daaruit blijkt dat het sap van deze vruchten leidt tot 84 minuten extra slaap per nacht.

Kersensap is een natuurlijke bron van de stof melatonine, dit natuurlijke hormoon stimuleert een gezonde biologische klok. Het aminozuur tryptofaan heeft hetzelfde effect. De rode pigmenten in kersensap bevatten een enzym dat ontstekingen beperkt en de afbraak van tryptofaan vertraagt, daardoor is de stof langer werkzaam in je lichaam. Vooral de variant Montmorency is rijk aan deze bestanddelen.

Je kampt met slapeloosheid als je meer dan drie nachten per week moeite hebt om te slapen. Professor Greenway gelooft dat het sap een veiligere manier is om je slaapkwaliteit te verbeteren, omdat je geen risico loopt op bijwerkingen. Pillen verhogen bijvoorbeeld de kans op valpartijen bij ouderen.

J Appl Biomed Volume 10 (2012), No 2, p 109-117
DOI 10.2478/v10136-011-0016-1
A cherry nutraceutical modulates melatonin, serotonin, corticosterone, and total antioxidant capacity levels: effect on ageing and chronotype 
Jonathan Delgado, Maria Pilar Terron, Maria Garrido, Jose Antonio Pariente, Carmen Barriga, Ana Beatriz Rodriguez, Sergio Damian Paredes

SUMMARY
Impaired daily rhythms in vertebrate physiology occur with age. Particularly, age-related changes in melatonin and serotonin rhythms and hypercortisolemia have been reported to be linked to age-related disorders. This study was aimed at assessing the effect of a Jerte Valley cherry-based nutraceutical product (patent no ES 2342141 B1), which contains high levels of tryptophan, serotonin, and melatonin, on the serum melatonin, serotonin, corticosterone, and total antioxidant capacity (TAC) levels in young and old ring doves (Streptopelia risoria) and rats (Rattus norvegicus) as representatives of animals with diurnal and nocturnal habits, respectively. The animals consumed the cherry product for 10 days. Serum melatonin, serotonin, corticosterone, and TAC were measured with commercial ELISA kits. The consumption of the cherry product induced a significant increase in the circulating levels of melatonin and serotonin, as well as in the serum TAC and a significant decrease in the circulating levels of corticosterone in both species and groups of age as compared to their respective values in the control groups. The consumption of a Jerte Valley cherry-based nutraceutical product may help to counteract the decrease in melatonin and serotonin and the increase in oxidative stress, suggesting a potential health benefit especially in aged populations where these parameters have been found to be altered.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen