dinsdag 2 december 2014

Wasabi, waterkers & mosterdzaad versterken de werking van broccoli

Kolen en koolachtigen (broccoli, bloemkool, spruiten, boerenkool, savooikool, witte kool, rode kool, koolrabi, Chinese kool, paksoi, ...), radijs, mierikswortel, wasabi, waterkers, mosterd en rapen behoren tot de zogenaamde crucifere groenten of kruisbloemigen (Brassica). Deze groenten zijn rijk aan zwavelhoudende stoffen, de glucosinolaten. Wanneer glucosinolaten afgebroken worden - tijdens het kauwen of in de spijsvertering - komen verschillende bioactieve stoffen vrij, zoals isothiocyanaten en indolen, stoffen die vooral bekend zijn voor hun rol in de natuurlijke kankerpreventie en -behandeling. Een voeding rijk aan crucifere groenten wordt gelinkt aan een verlaagd risico op verschillende soorten kanker, waaronder longkanker, darmkanker, borstkanker en prostaatkanker.

Het probleem is dat je deze groenten eigenlijk rauw zou moeten eten. Voor de omzetting van glucosinolaten in bioactieve stoffen is het enzym myrosinase nodig. In plantencellen zit myrosinase afgezonderd van de glucosinolaten. Myrosinase begint zijn werk pas te doen wanneer rauwe crucifere groenten fijngehakt of gekauwd worden.
Door broccoli te koken in water gaat een groot deel van de glucosinolaten verloren. Koken, stomen of bereiding in de microgolfoven (magnetron) vernietigt bovendien het enzym myrosinase zodat de overgebleven glucosinolaten niet omgezet kunnen worden in hun actieve metabolieten.
Daardoor verliest broccoli zijn gezonde werking.
Als je niet van rauwe broccoli houdt, zijn er toch nog een aantal dingen die je kan doen om de kankerbestrijdende werking te versterken.

  • Stoom broccoli slechts twee tot vier minuten.
  • Combineer gestoomde of gekookte broccoli met verse broccolikiemen, die rijk zijn aan myrosinase. Het myrosinase wordt dan ‘gedeeld’.
  • Eet broccoli samen met andere rauwe voedingsmiddelen die rijk zijn aan glucosinolaten en myrosinase: mosterd(zaad), radijsjes, waterkers, rucola, mierikswortel, wasabi. Deze versterken de werking van broccoli, zelfs wanneer broccoli te lang gekookt is.
  • Eet broccoli samen met in olijfolie gebakken tomaten of tomatensaus. Samen zijn ze effectiever in het vernietigen van (prostaat)kankercellen dan wanneer ze apart gegeten worden.
  • Zorg voor een gezonde darmflora. De darmbacteriën kunnen glucosinolaten omzetten in hun bioactieve metabolieten.
En er zijn veel planten met glucosinolaten (mosterdolieglycosiden) die rauw juist zeer lekker zijn: waterkers, veldkers, O-I kers, mierikswortel, radijs en andere koolsoorten.


Referenties:
Ghawi SK, Methven L, Niranjan K. The potential to intensify sulforaphane formation in cooked broccoli (Brassica oleracea var. italica) using mustard seeds (Sinapis alba). Food Chem. 2013 Jun 1;138(2-3):1734-41.
CenterVerhoeven DT, Verhagen H, Goldbohm RA, et al. A review of mechanisms underlying anticarcinogenicity by brassica vegetables. Chem Biol Interact. 1997 Feb 28;103(2):79-129.
Jeffery EH et al. The impact of loss of myrosinase on the bioactivity of broccoli products in F344 rats. J Agric Food Chem. 2010 Feb 10;58(3):1558-63
Canene-Adams K, Lindshield BL, Wang S et al. Combinations of tomato and broccoli enhance antitumor activity in dunning r3327-h prostate adenocarcinomas. Cancer Res. 2007 Jan 15;67(2):836-43.



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen