maandag 9 maart 2015

Peterselie voor testosteron

Hoe een flavonoïde in peterselie de testosteronspiegel verhoogt

In alledaagse plantaardige voedingsmiddelen, zoals selderij, uien en peterselie zitten testosteronverhogende stoffen. Als we ouder worden kunnen ze voorkomen dat onze aanmaak van testosteron afneemt. Dat ontdekten onderzoekers van Texas Tech University. In de Journal of Nutritional Biochemistry beschrijven ze hun proeven met apigenin, een veelbelovende testosteronverhoger die in hoge concentraties aanwezig is in peterselie

De onderzoekers van Texas Tech werken aan methoden die het verouderingsproces minder schadelijk moeten maken, en dus ook aan technieken die de daling van de testosteronspiegel in oudere mannen verminderen. Het zakken van de testosteronspiegel werkt verlies van spiermassa, botmassa en libido in de hand, maar versnelt ook neurologische aandoeningen als de ziekte van Alzheimer. Een hoge testosteronspiegel beschermt mannen tegen de ziekte, zeggen epidemiologische studies. [Neurology. 2004 Jan 27;62(2):188-93.] Volgens dierstudies komt dat omdat testosteron in de hersenen de groei van beta-amyloide peptides en hyperfosforylering van het tau-eiwit afremt. [J Neurochem. 2003 Nov;87(4):1052-5.]

De afname van de aanmaak van testosteron als mannen ouder worden is volgens de onderzoekers onder meer het gevolg van de toenemende activiteit van het enzym cyclooxygenase-2 [COX2] in de testes. Het COX2-enzym speelt een rol bij de omzetting van metabolieten van n-6-vetzuren in thromboxane A2.

De testosteronproducerende Leydigcellen van de testes heeft receptoren voor thromboxane-A2. Via die receptoren activeert thromboxane-A2 het eiwit DAX-1, en DAX-1 remt het steroidogenic acute regulatory [StAR] protein. Het StAR-eiwit speelt een sleutelrol bij de omzetting van cholesterol in testosteron. Het is dan ook niet verwonderlijk dat toediening van een COX2-remmer in oude ratten de testosteronspiegel verhoogt. [Endocrinology. 2003 Aug;144(8):3368-75.]
Een natuurlijke stof die de werking van de thromboxane-A2-receptor dwarsboomt is apigenin, ontdekten de Texanen toen ze een grotere groep stoffen screenden. Apigenin zit in groenten. De beste bronnen zijn peterselie en selder. Honderd gram peterselie bevat 300 mg apigenin, 100 gr selderblad 56 mg. Als je een beetje googelt kun je supplementen vinden die 50 mg apigenin per capsule bevatten.

Bron:
J Nutr Biochem. 2011 Mar;22(3):212-8.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen