donderdag 27 augustus 2015

Isoflavonen tegen osteoporose

Isoflavonen uit rode klaver kunnen voorkomen dat de botmassa bij vrouwen afneemt na de menopauze. Een placebogecontroleerde studie vond dat de botmineraaldichtheid na 12 weken gedaald was bij 60 vrouwen die een placebo namen, maar niet bij vrouwen die rode klaver namen. Het extract bevatte 37,1 mg isoflavonen. Er was geen effect op bloeddruk of op ontstekingsniveau.

Na de menopauze kunnen oestrogeenniveaus plots dalen en het evenwicht tussen botopbouw en botafbraak verstoren. De klassieke hormoontherapie is bedoeld om overmatige botafbraak te voorkomen, maar zorgt tevens voor een toename van borstkanker en hartaandoeningen. Farmacotherapie is evenmin ideaal: er zijn te veel bijwerkingen aan verbonden.

Isoflavonen zijn een goed bestudeerde groep van fyto-oestrogenen die oestrogeenreceptoren kunnen prikkelen, maar minder sterk dan bijvoorbeeld oestradiol. Uit dierstudies blijkt dat fyto-oestrogenen het botmetabolisme via verschillende mechanismen gunstig beïnvloeden. Rode klaver bevat voornamelijk isoflavonen die niet gebonden zijn aan een glucosemolecule en die daarom beter opneembaar zijn.

Referentie
Thorup AC, Lambert MN et al. Intake of Novel Red Clover Supplementation for 12 Weeks Improves Bone Status in Healthy Menopausal Women. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 2015 Article ID 689138

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen