dinsdag 25 augustus 2015

Nigella sativa androgene werking?


Nigella sativa olie of Black Seed Oil, in het Nederlands zwarte komijnolie. De olie zou volgens ethnofarmacologen de bloeddruk verlagen, pijn verminderen en darmparasieten doden. In sommige culturen gebruiken vrouwen Black Seed Oil als een anticonceptiemiddel en geven traditionele genezers het aan meisjes bij wie de puberteit te lang op zich laat wachten.
Black Seed Oil bestaat vooral uit linolzuur en oliezuur. [Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences, Volume 14, Issue 2, June 2015, Pages 172–177.] Daarnaast bevat Black Seed Oil sterolen en een keur van andere mogelijk bioactieve stoffen.

Androgene werking
In 2011 publiceerden Marokkaanse onderzoekers een dierstudie, waarin mannelijke ratten gedurende 30 dagen elke dag een injectie met Black Seed Oil in hun dunne darm kregen. [Phytothérapie (2011) 9: 338–342.] Als je de dosis omrekent naar een volwassen man van 85 kilo, dan kom je ongeveer op 6 milliliter per dag.  Ratten in een controlegroep kregen geen actieve stoffen.
Toen de 30 dagen waren afgelopen, hadden de ratten die Black Seed Oil hadden gekregen een hogere testosteronspiegel dan de dieren in de controlegroep. De testes en prostaat van de ratten in de experimentele groep waren bovendien groter.

Irakese onderzoekers rapporteerden in 2011 soortgelijke effecten van orale toediening van Black Seed Oil. [Iraqi J. Vet. Med. 2011 35(2):52–60.] De Irakezen gaven ratten gedurende 30 dagen elke dag 1 milliliter Black Seed Oil per kilogram lichaamsgewicht. Het humane equivalent van die dosis is ongeveer 12 milliliter per dag.
Toen de 30 dagen voorbij waren was de testosteronspiegel in de mannelijke ratten die Black Seed Oil hadden gekregen 7.04 nanogram per milliliter. Bij de mannelijke ratten in de controlegroep was dat 3.98 nanogram per milliliter.
Ook de concentratie van LH en FSH, de hormonen die de testes aanzetten tot de productie van testosteron, was hoger in de ratten die Black Seed Oil hadden gekregen dan in de controlegroep.

Bron:
Iraqi J. Vet. Med. 2011 35(2):52–60.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen