maandag 18 april 2016

Alerter en efficiënter met rozemarijn

Rozemarijn groeit van nature rond de Middellandse Zee en het Midden-Oosten, maar inmiddels vind je de plant in tuinen over de hele wereld. De plant is eetbaar, en is volgens traditionele genezers nuttig bij huidproblemen, haaruitval, leverbeschadiging, aderverkalking en astma. [Indian J Exp Biol. 1999 Feb;37(2):124-30.]
In rozemarijn zit onder meer rosmarinic acid], camphor, caffeic acid, ursolic acid, betulinic acid, carnosic acid en carnosol.

Studie
De onderzoekers maakten een extract van de bladeren van rozemarijn op waterbasis, en gaven dat gedurende vijf dagen aan muizen. De doses die de onderzoekers uittestten waren 15 [C] en 30 milligram per kilogram lichaamsgewicht [D]. Het humane equivalent van die doses is ongeveer 130-260 milligram per dag.
Controlegroepen kregen of gewoon water [A] of het antidepressivum imipramine [B]. De muizen kregen het antidepressivum in een dosis van 15 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag.

Resultaten
Na vijf dagen, en een half uur na inname van de laatste dosis, stopten de onderzoekers de muizen gedurende vijf minuten in een aquarium waar ze met geen mogelijkheid uit konden. Stoffen die ervoor zorgen dat muizen in die hopeloze situatie toch blijven zwemmen hebben meestal een anti-depressieve werking.
De muizen in deze forced swimming test konden langer zwemmen en bleven minder minuten passief ronddobberden als ze imipramine hadden gekregen. Maar rozemarijn bleek nog effectiever dan het antidepressivum. Opvallend: vooral in de laagste dosis werkte rozemarijn goed.

Conclusie
"The antidepressant like-effect of Rosmarinus officinalis extract is more than that of impramine", schrijven de Irakezen. "Further studies including human's studies are needed."
Rozemarijnextracten zouden zomaar effectief kunnen zijn in noötrope supplementen en pre-workout-formules.

Meer studies
Volgens een Iraanse studie uit 2015 herstellen werknemers met een burnout sneller als ze elke dag een kopje rozemarijnthee drinken. De onderzoekers maakten die thee door vier gram gedroogde rozemarijn in een kop kokend water te laten trekken. [Iran J Nurs Midwifery Res. 2015 Jul-Aug;20(4):460-4.]
Braziliaanse biochemici, verbonden aan de Universidade Federal de Santa Catarina, prikkelen bestanddelen van een rozemarijnextract op alcoholbasis de dopaminereceptoren D1 en D2 in de hersenen. [Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry. 2009 Jun 15;33(4):642-50.]
Bron:
Medical Journal of Babylon 2013;10(4):803-8.

https://sites.google.com/site/kruidwis/kruiden-a/rosmarinus-officinalis-rozemarijn
http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/geschiedenis/79509-rozemarijn-een-uitgebreide-geschiedenis.html

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen