woensdag 25 mei 2016

Olijfolie vertraagt veroudering van je huid

Roken en teveel zonlicht versnellen de veroudering van je huid, lazen we gisteren in een Deens onderzoek. Vandaag bekeken we in een Franse epidemiologische studie, die in 2012 verscheen in PLoS One. Volgens dat onderzoek vertraag je het tempo van huidveroudering als je dagelijks olijfolie gebruikt.

Studie
De onderzoekers beoordeelden aan de hand van foto's van 1264 vrouwen en 1655 mannen van 45-60 jaar de mate van veroudering van de huid in het gezicht. Daarbij keken ze onder meer naar de vorming van rimpels, pigmentvlekken en het uitzakken van de huid. Photodamage, noemen de onderzoekers dat soort verouderingsverschijnselen.

Tegelijkertijd bepaalden de onderzoekers het dieet van de proefpersonen. De onderzoekers keken vooral naar de hoeveelheid enkelvoudig-onverzadigde vetzuren die de studiedeelnemers dagelijks consumeerden. Aan de hand daarvan verdeelden ze de studiedeelnemers in vier even grote groepen.

Resultaten
Bij de mannen vonden de onderzoekers, nadat ze factoren als leeftijd, opleidingsniveau, roken, lichaamsbeweging, BMI, blootstelling aan zonlicht hadden weggepoetst, significant minder huidveroudering naarmate de mannen meer van hun energie uit enkelvoudig-onverzadigde vetzuren haalden.

Bij de vrouwen vonden de onderzoekers op het eerste gezicht een soortgelijk verband. Maar statistisch significant was het niet.
Enkelvoudig-onverzadigde vetzuren zitten in zuivel, vlees en vleesproducten, pindaolie en zonnebloemolie - en in olijfolie. Alleen enkelvoudig-onverzadigde vetzuren uit olijfolie beschermden echter significant tegen huidveroudering in het gezicht. Hoe meer enkelvoudige-onverzadigde vetzuren uit olijfolie de studiedeelnemers consumeerden, hoe minder verschijnselen van huidveroudering de onderzoekers vonden.

Conclusie

"Our findings provide support for a beneficial role of olive oil in preventing severe facial photoaging", schrijven de onderzoekers. "This result should be supported by further mechanistic studies taking into account the relationship between a diet rich in monounsaturated fatty acids, subcutaneous fat and the overall aging process, of which skin photodamage may be a readily observable surrogate marker."
"Finally, our findings provide a useful insight into the beneficial effect of olive oil, as the main source of dietary fat, as promoted in a diversified diet, although the only way to demonstrate that olive oil can prevent photodamage is to perform an interventional study."

Bron:
PLoS One. 2012;7(9):e44490.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen