maandag 20 juni 2016

Tiliroside in rozenbottel

In rozenbottel - wetenschappelijke naam: Rosa canina - zit een stof die misschien spieren sterker maakt, spierafbraak voorkomt, de groei van kraakbeenstructuren in gewrichten stimuleert en de huid verjongt. Die stof heet tiliroside. Volgens onderzoekers van de Medical University of Bialystok in Polen versterkt hij de werking van het anabole hormoon IGF-1.

Rozenbottel
Extracten stimuleren volgens een Japanse dierstudie vetverlies in opmerkelijk geringe hoeveelheden, terwijl het gedroogde poeder in humaan onderzoek de huid verjongt en versleten gewrichten beter laat functioneren.

Tilirose
Een interessante stof in rozenbottel is het versuikerde flavonoid tiliroside. In de dierstudie die we zojuist noemden stimuleert tiliroside de verbranding van vet, maar het Poolse onderzoek legt nog een ander potentieel werkingsmechanisme van tiliroside bloot.

Studie
De Polen stelden collageenproducerende cellen in reageerbuizen 1, 3 of 5 dagen achtereen dagelijks een uur bloot aan t-butylhydroperoxide. Onderzoekers gebruiken t-butylhydroperoxide als ze de effecten van oxidatieve stress op cellen willen imiteren.
De onderzoeker herhaalden hun experimenten, maar stopten toen behalve t-butylhydroperoxide ook oplopende concentraties tiliroside in hun reageerbuizen.

Resultaten
Oxidatieve stress remt de opname van gemerkt thymidine in het DNA van de cellen. Dat betekent simpel gezegd dat de oxidatieve stress de deling van de cellen afremt, en daarmee waarschijnlijk ook hun groei en vitaliteit. Tiliroside beschermde de cellen echter.
Oxidatieve stress remde in de cellen ook de opname van gemerkt proline in collageenstructuren. Dat houdt in dat oxidatieve stress de aanmaak van collageen - en waarschijnlijk ook andere eiwitten - afremde. Maar tiliroside stak ook daar een stokje voor.

Bron:
Planta Med. 2010 Jul;76(10):963-8.
https://sites.google.com/site/kruidwis/kruiden-a/rosa-canina

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen