vrijdag 23 december 2016

Venkel voor vaginale klachten

Een crème met venkelextract kan klachten aan de vagina verminderen die typisch optreden vanaf de menopauze. Klachten die verminderen zijn jeuk, droogheid en pijn bij seks. Enkel het branderige gevoel vermindert er niet op, aldus onderzoek uit Iran. De pH daalt dan weer wel en analyse van cellen in het uitstrijkje toont een beter profiel van huidcellen.

De MVI-score (maturation vaginal index) geeft ook een gunstig beeld weer van de studieresultaten. Voor de studie hadden alle deelnemers een ondermaatse MVI-score. Alle deelnemers uit de groep die acht weken lang venkelcrème gebruikten, hebben een normale MVI-score gekregen, terwijl 40 % van de deelnemers op placebo slechts een lichte verbetering ondervond.

Geen bijwerkingen zijn aan de venkelcrème verbonden. Venkel staat bekend voor zijn fyto-oestrogenen met sterke oestrogene activiteit. De onderzoekers waarschuwen wel dat de hormonale activiteit van een venkelextract niet precies bekend is, zoals dat het geval is bij farmacologische hormoonpreparaten.

Yaralizadeh M, Abedi P, Najar S et al. Effect of Foeniculum vulgare (fennel) vaginal cream on vaginal atrophy in postmenopausal women: A double-blind randomized placebo-controlled trial. Maturitas. 2016 Feb;84:75-80

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen