dinsdag 10 januari 2017

Maretak versterkt effect krachttraining

Krachttraining resulteert in meer spiergroei en meer vetverlies als je daarbij een extract van mistletoe gebruikt. Dat schrijven Zuid-Koreaanse wetenschappers van Ewha Womans University in Experimental Gerontology. Hoewel de Koreanen niet experimenteerden met proefdieren, maar met heuse mensen, willen we je nog niet aanraden om naar de winkel te rennen en een partij mistletoe-supplementen aan te schaffen...

Studie
De onderzoekers lieten drie groepen van elk 18 proefpersonen van 55-75 gedurende 12 weken drie keer per week trainen met gewichten. De ene groep slikte daarbij een placebo, een andere groep slikte dagelijks een gram mistletoe-extract, en weer een andere groep slikte dagelijks twee gram extract.
Resultaten
Suppletie met 2 gram mistletoe-extract per dag vergrootte het aantal kilo's vet dat de proefpersonen verloren, en de hoeveelheid spiermassa die ze wonnen.

In de spiercellen van de proefpersonen verhoogde de 2 gramdosis de aanmaak van het spieropbouwende signaaleiwit myogenin, en verminderde het de aanmaak van het katabole signaaleiwit atrogin-1.
Tegelijkertijd maakte het extract in de hoge dosis de receptor voor IGF-1 in de spiercellen gevoeliger.

Besluit
Sporters die met mistletoe willen experimenteren moeten misschien nog enige research verrichten. In hoge doses kan in ieder geval de Europese mistletoe - Viscum album - giftig worden.
De Koreanen gebruikten extracten op waterbasis, die waren gemaakt van een lokale ondersoort van Viscum album - van Viscum album L. var. coloratum Ohwi, om precies te zijn. De extracten waren gemaakt van de twijgen, stam en bladeren - en dus niet het fruit - en waren gestandaardiseerd op chlorogenic acid [structuurformule hierboven]. Ze waren geproduceerd door de Samyang Corporation, [samyangcorp.com], een producent van food ingredients. Samyang betaalde mee aan het onderzoek.
In Zuid-Korea groeien een half dozijn ondersoorten van Viscum album. Sommige daarvan hebben een andere samenstelling dan de Europese variant. In hoeverre de actieve stoffen in de extracten van de Koreanen afwijken van de actieve stoffen in Amerikaanse en Europese supplementen weten we niet.

Bron:
Exp Gerontol. 2017 Jan;87(Pt A):48-56.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen