woensdag 8 maart 2017

Pijnlijke versleten knie? Kurkuma werkt net zo goed als ibuprofen

Een supplement met een kurkuma-extract geeft mensen met een pijnlijk versleten kniegewricht evenveel verlichting als de pijnstiller ibuprofen. Dat ontdekten onderzoekers van de universiteit van Mahidol in Thailand. Beide middelen verminderen de pijn en stijfheid, en laten de knie beter functioneren. Een verschil is wel dat kurkuma minder bijwerkingen heeft.
De onderzoekers experimenteerden met in totaal 331 vijftigplussers, die allemaal osteoartritis in hun knie hadden. Grofweg de helft van hen slikte gedurende 4 weken dagelijks 1200 milligram ibuprofen, de andere helft 1500 milligram kurkuma-extract. De proefpersonen namen de middelen in bij de drie grote maaltijden.

De onderzoekers maakten hun kurkuma-extracten zelf.

Tijdens het experiment bepaalden de onderzoekers aan de hand van vragenlijst meerdere keren de Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index van de proefpersonen. Hoe hoger die is, hoe slechter zijn je gewrichten er aan toe.
Resultaten
De studiedeelnemers die kurkuma-extract kregen rapporteerden net zoveel afname van de pijn en de stijfheid in het kniegewricht als de studiedeelnemers in de ibuprofengroep.

Conclusie
"Curcuma domestica [wetenschappelijke naam voor kurkuma] extracts are as effective as ibuprofen for the treatment of knee osteoarthritis", resumeren de onderzoekers. "The side effect profile was similar but with fewer gastrointestinal adverse events reports in the Curcumin domestica extracts group."

Bron:
Clinical Interventions in Aging 2014:9;451-8.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen